Radiologija je grana medicine koja se bavi dijagnostičkim i terapijskim procedurama vezanim za upotrebu elektromagnetnih i ultrazvučnih talasa

Kao jedna od najmlađih medicinskih grana, a u kontekstu izrazitog tehnološkog napretka, radiologija je zadnjih godina doživjela značajan napredak uvođenjem novih i usavršavanjem postojećih radioloških dijagnostičkih i terapijskih postupaka.

Sve ovo zahtijevalo je da se 1966. godine radiologija izdvoji kao poseban predmet na kome se obrađjuju poglavlja klasične i moderne radiologije čime se omogućava studentima medicine i stomatologije, ljekarima na specijalizaciji iz radiologije i drugih oblasti medicine kao i specijalistima na poslediplomskim uređajima, čime se ide u korak sa velikim radiološkim centrima u zemlji sa tendencijom još većeg osavremenjivanja radioloških procedura nabavkom spiralnog kompjuterizovanog tomografa i magnetne rezonance.

Naš centar raspolaže savremenom dijagnostičkom opremom za uspostavljanje rane i korektne dijagnoze. Tu je veoma moćni 64-SLAJSNI CT-SKENER kojim se vrši multidetektorska (ili multi-slajsna) kompjuterizovana tomografija, koja daje veoma detaljne i precizne prikaze mekih tkiva, krvnih sudova i kostiju glave, vrata, grudnog koša, abdomena, karlice, gornjih i donjih ekstremiteta…Omogućava kompletan i neinvazivan pregled krvnih sudova (angiografiju) u trajanju od samo nekoliko sekundi, kao i koronarografiju koja je neophodna u dijagnostici srčanih oboljenja – prije svega bolesti koronarnih krvnih sudova, pa u nekim slučajevima može adekvatno da zamijeni invazivnu koronarografiju.

U dijagnostikovanju bolesti digestivnog trakta, neinvazivna CT kolonografija (virtuelna kolonoskopija) može da zamijeni invazivnu kolonoskopiju koja je kod nekih pacijenata kontraindikovana. To je komforna i brza metoda koja ne zahtijeva sedaciju, a omogućava detekciju promjena manjih od 10 milimetara. Njome se mogu otkriti tumori, polipi, krvarenja, upalne bolesti crijeva, divertikuloza… Kompjuterizovana tomografija sa 64-slajsnim CT skenerom je najčešće indikovana kod sumnje na tumor ili lokalizovanu infekciju (apsces), kod sumnje na trombozu krvnog suda, aneurizmu, krvarenje, traume i sumnje na unutrašnje krvarenje…”, kazao je dr Brkić i dodao da se u centru koristi i MAGNETNA REZONANCA, aparat sa jačinom magnetnog polja od 1,5T (Tesla) pomoću kojeg lekari mogu prilično jasno da “zavire” u osetljive unutrašnje strukture organizma te da dobiju jasan uvid u oštećenja, tumore, anomalije…

Tu je i klasičan RENDGEN, zatim ULTRAZVUK – kojim se radi i ultrazvuk srca i transkranijalni dopler kojim se meri brzina protoka krvi kroz krvne žile mozga. Radi se i ORTOPAN (snimak vilice) te MAMOGRAFIJA. Dr Brkić naglašava da su monitori koje koristi u svom centru jake rezolucije, 3 megapiksela i rađeni su samo za medicinsku dijagnostiku. No, evropski standard za očitavanje mamografskih snimaka je monitor od 5 megapiksela, koje će dr Brkić uskoro da nabavi, idući tako u korak sa evropskim standardima, a sve u želji da pacijentima pruži pravovremenu i što precizniju dijagnozu.

 • Zakažite pregled

  Ako želite da zakažete termin, molimo vas pozovite nas putem telefona ili ispunite formular na kontakt stranici.
  Čitaj dalje
 • Naši doktori

  Kod nas u ZU specijalističkom centaru dr Brkić rade vrhunski stručnjaci. Kliknite ispod da se upoznate sa našim osobljem.
  Čitaj dalje
 • Radni sati

  • Ponedeljak - Petak
   8.00 - 16.00
  • Subota
   8.00 - 12.00
  • Nedelja
   ne radimo